Szanuj jedzenie – włącz myślenie!

W Polsce, w ciągu roku, marnuje się blisko 5️⃣ milionów ton żywności. 60% (czyli prawie 3 miliony ton) wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych. Do kosza trafia niemalże 1/3 żywności wyprodukowanej.
Należy pamiętać, że do jego produkcji trzeba było spożytkować określone surowce, a także wykorzystać określone ilości wody oraz energii. Niestety, nadmierna konsumpcja jest problemem XXI wieku. Wiele osób regularnie wyrzuca jedzenie, nie odczuwając przy tym negatywnych skutków finansowych.
Najczęstsze przyczyny marnowania jedzenia w gospodarstwach domowych:
🔴nakładanie zbyt dużych porcji
🔴robienie „zapasów”
🔴złe przechowywanie żywności
🔴kupowanie produktów spożywczych w promocji, bez sprawdzenia czy rzeczywiście będą nam one przydatne w najbliższych dniach
🔴nieporządek w szafkach kuchennych i lodówce
🔴robienie zakupów spożywczych pod wpływem głodu
🔴brak świadomości negatywnych skutków wyrzucania jedzenia
🔴życie w ciągłym pośpiechu
Jakie są sposoby na niemarnotrawienie żywności?
🟢nakładanie mniejszych porcji – zawsze jest opcja dokładki
🟢kupowanie tyle, ile realnie jesteśmy w stanie zjeść – jeżeli czegoś braknie, można dokupić
🟢odpowiednie przechowywanie żywności – właściwy wybór miejsca przechowywania żywności, dobranie odpowiedniej temperatury oraz przestrzeganie dat przydatności do spożycia
🟢planowanie zakupów – przed wyjściem zawsze warto przygotować listę zakupów
🟢utrzymywanie porządku w szafkach i częstsza kontrola zawartości lodówki
🟢zjedzenie czegoś przed wyjściem na zakupy
🟢planowanie jadłospisu na kolejne dni
🟢zatrzymywanie świeżości produktów na dłużej – zamrażanie, pasteryzowanie, suszenie itd.
🟢stosowanie zasady FIFO (First In, First Out), czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło – produkty kupione dawniej zużywamy w pierwszej kolejności
🟢bycie kreatywnym w kuchni – „coś z niczego” – czerstwe pieczywo świetnie smakuje opiekane w jajku, natomiast z resztek produktów można zrobić np. pizzę albo zapiekankę 🙂
🟢przekazywanie nadmiaru jedzenia do Jadłodzielni / Lodówek Społecznych – miejsc, w których każdy może zostawić dobrą i niezepsutą żywność dla potrzebujących.
❗️Warto również pamiętać o tym, że produkty z dopiskiem: „najlepiej spożyć przed” wciąż mogą być zjedzone po upłynięciu wskazanej na opakowaniu daty.
Wdrożenie zmian w nawykach żywieniowych i zakupowych sprawi, że będziesz wyrzucać mniej jedzenia, a dzięki temu Twoje oszczędności wzrosną.

Comments are closed.