W Polsce, w ciągu roku, marnuje się blisko

milionów ton żywności. 60% (czyli prawie 3 miliony ton) wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych. Do kosza trafia niemalże 1/3 żywności wyprodukowanej.
Należy pamiętać, że do jego produkcji trzeba było spożytkować określone surowce, a także wykorzystać określone ilości wody oraz energii. Niestety, nadmierna konsumpcja jest problemem XXI wieku. Wiele osób regularnie wyrzuca jedzenie, nie odczuwając przy tym negatywnych skutków finansowych.
Najczęstsze przyczyny marnowania jedzenia w gospodarstwach domowych:

nakładanie zbyt dużych porcji

robienie „zapasów”

złe przechowywanie żywności

kupowanie produktów spożywczych w promocji, bez sprawdzenia czy rzeczywiście będą nam one przydatne w najbliższych dniach

nieporządek w szafkach kuchennych i lodówce

robienie zakupów spożywczych pod wpływem głodu

brak świadomości negatywnych skutków wyrzucania jedzenia

życie w ciągłym pośpiechu

nakładanie mniejszych porcji – zawsze jest opcja dokładki

kupowanie tyle, ile realnie jesteśmy w stanie zjeść – jeżeli czegoś braknie, można dokupić

odpowiednie przechowywanie żywności – właściwy wybór miejsca przechowywania żywności, dobranie odpowiedniej temperatury oraz przestrzeganie dat przydatności do spożycia

planowanie zakupów – przed wyjściem zawsze warto przygotować listę zakupów

utrzymywanie porządku w szafkach i częstsza kontrola zawartości lodówki

zjedzenie czegoś przed wyjściem na zakupy

planowanie jadłospisu na kolejne dni

zatrzymywanie świeżości produktów na dłużej – zamrażanie, pasteryzowanie, suszenie itd.

stosowanie zasady FIFO (First In, First Out), czyli pierwsze weszło, pierwsze wyszło – produkty kupione dawniej zużywamy w pierwszej kolejności

bycie kreatywnym w kuchni – „coś z niczego” – czerstwe pieczywo świetnie smakuje opiekane w jajku, natomiast z resztek produktów można zrobić np. pizzę albo zapiekankę


przekazywanie nadmiaru jedzenia do Jadłodzielni / Lodówek Społecznych – miejsc, w których każdy może zostawić dobrą i niezepsutą żywność dla potrzebujących.
Wdrożenie zmian w nawykach żywieniowych i zakupowych sprawi, że będziesz wyrzucać mniej jedzenia, a dzięki temu Twoje oszczędności wzrosną.